23.5.14

Tarta francuska z ziołową fetą i cukinią

Pyszna tarta z ciasta francuskiego ze słonym serem feta i delikatną cukinią. Banalnie proste a jednak wykwintne danie na letni obiad lub przystawkę. Bardzo polecam. Inspiracją był przepis z najnowszego numeru miesięcznika ELLE, autorstwa chilitonka.com





Tarta francuska fetą i cukinią 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 opakowanie sera feta (270 gr)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • Świeżo mielony czarny pieprz 
  • Kilka pomidorków koktajlowych i kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C 

Ciasto francuskie jeśli jest mrożone rozmrozić. 

Do miski włożyć fetę, rozgnieść widelcem, wsypać zioła i pieprz, wymieszać. Odstawić. 
Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki przy pomocy noża, lub na tarce do warzyw. Odłożyć. 

Ciasto rozłożyć na blacie, przyłożyć duży talerz i obrysować go nożem, przełożyć na blachę do pieczenia, brzegi ciasta zagnieść do środka tworząc brzeg. Środek nakłuć widelcem (brzegu nie). 
Na środku ciasta ułożyć fetę z ziołami, najlepiej robić to rękami, lekko dociskając do dna. 

Na fecie ułożyć plasterki cukinii, jeden obok drugiego, ścisło, mogą lekko na siebie zachodzić. 
Tartę wstawić do piekarnika na 15-18 min, do zrumienienia brzegów. 

Wyjąć, przybrać listkami świeżej bazylii i małymi pomidorkami. Podawać gorącą z dodatkiem świeżej sałaty z sosem francuskim z tego przepisu

Smacznego. 








8 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty z cukinia i na pewno wyprobuje przepis. Od siebie moge polecic prawie taka sama, tylko z oscypkiem zamiast fety. Na spod tarty starty oscypek wymieszany ze smietana i czosnkiem, na to cukinia w plasterkach. Podpiec troche, tak z 15 minut, wyjac, posypac z wierzchu jeszcze samym oscypkiem (juz bez smietany) i kolorowym pieprzem, zapiec az ser na gorze sie ladnie zarumieni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm wspaniały przepis, na pewno upiekę taką wersję. Uwielbiam oscypki. Dziękuję za pomysł :)

      Usuń
  3. Prawda, że smaczna? Pozdrawiam serdecznie - Monika/chilitonka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, tarta jest przepyszna, robię ją często i wszyscy są zachwyceni :) Dziękuję i pozdrawiam, Dorota

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...