28.9.13

Sałatka z bakłażana w jogurcie greckim








Sałatka z bakłażana w jogurcie 

Składniki:
  • 2 duże bakłażany ok. 600 gr
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1 łyżk soku z cytryny
  • Sól
  • Oliwa 
Sposób przygotowania:
  1. W szklanym naczyniu wymieszać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sol i sok z cytryny, wymieszać, odstawić. 
  2. Bakłażany umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. 
  3. Bakłażany i cebulę ułożyć na sicie i posolić. Przykryć talerzykiem i obciążyć, zostawić na ok. 1-2 h, aby wyciekł gorzki sok. Następnie wypłukać bakłażan pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć w lnianej ściereczce. 
  4. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Wrzucić bakłażana i cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 8-10 min, uważać aby nie przypalić warzyw. Zmniejszyć płomień do minimum, przykryć i dusić przez ok. 20-30 min. Odkryć i na dużym ogniu przez chwilę odparować sok, lub po prostu odcedzić bakłażana
  5. Całkowicie wystudzić. 
  6. Zimnego bakłażana przełożyć do naczynia z jogurtem, dokładnie wymieszać. 
  7. Najlepiej jest schłodzić sałatkę przez 2-3 h, ale nie jest to absolutnie konieczne. 
Podawać do grillowanych mięs lub na przystawkę ze świeżym pieczywem. 

Smacznego. 










>>Sałatka śledziowa<<
>>Sałatka ziemniaczana<<
>>Sałatka z arbuza i sera feta<<
>>Hamburgery<<
>>Grillowany kurczak w musztardzie gruboziarnistej<<





3 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo, bardziej egzotyczna wersja sałatki z pomidorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już któryś raz robię tę sałatkę, jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...