2.5.13

Szaszłyki z polędwicy w rozmarynie z warzywami

Te szaszłyki są bardzo proste i szybkie do upieczenia na grillu. Polędwica piecze się bardzo szybko i jest delikatna w smaku. Warzywa skropione rozmarynową marynatą, są pysznym dodatkiem do mięsa. Polędwicę piecze się krócej niż kurczaka a jest równie delikatna. 
Polecam :) 





Szaszłyki z polędwicy i warzyw 

Składniki:
  • 300-400 g polędwicy wieprzowej 
  • 1 cebula czerwona
  • 5 pieczarek (przekrojony na pół)
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 mała cukinia
Marynata:
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • listki z 1 dużej gałązki rozmarynu,  posiekane drobno
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
Sposób przygotowania:
  1. Patyczki do szaszłyków zanurzyć w wodzie i tak pozostawić na czas przygotowywania składników. 
  2. W szklanym naczyniu wymieszać oliwę i wszystkie składniki marynaty, odstawić.
  3. Polędwicę oczyścić, pokroić na średniej wielkości kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić.
  4. Warzywa umyć, obrać cebulę, paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazdo nasienne, pieczarki przekroić na pół. Cukinię pokroić w grube plastry a następnie, każdy na pół, wielkość powinna być mniej więcej podobna do kostek mięsa.  
  5. Patyczki wyjąć z wody (nie osuszać), na każdy nadziewać na przemian mięso i warzywa. Pozostałą marynatą polać szaszłyki. 
  6. Grill rozgrzać, szaszłyki piec po 2-3 min z każdej strony. Nie opiekać tej samej strony kilka razy, bo mięso będzie twardniało. 

Podawać od razu z sałatą i ulubionymi dodatkami:)

Smacznego !!!


Na grillu nie mogło zabraknąć kiełbasy, mojej ulubionej, dobrze przypieczonej :)











3 komentarze:

  1. Robilam kiedys podobne szaszlyki, ale z winna marynata, teraz chyba musze tych sprobowac.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szaszłyki z grilla :) Twoje bardzo apetycznie wyglądają! Niedawno posadziłam rozmaryn, więc będę mogła wypróbować Twój przepis na szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...