30.5.13

Łosoś pieczony z płatkami cukinii i masłem bazyliowo cytrynowym


Tak przygotowanego łososia można podawać jako ciepłą przystawkę, ale równie pyszny jest zimny, więc możecie zabrać kawałek do pracy i zjeść na lunch.
Łosoś w maśle bazyliowym jest bardzo delikatny. Cieniutkie paseczki cukinii w trakcie pieczenia stają się miękkie i prawie przezroczyste. 

Masło bazyliowe użyte w tym przepisie można użyć jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu posmarować nim ciepły kawałek pieczywa.

Polecam :)





Łosoś z płatkami cukinii 
Składniki:
  • 400 g łososia
  • 1 duża cukinia
  • 50 g masła bazyliowego 
  • Kilka gałązek koperku
  • Sól
  • Oliwa
Sposób przygotowania:
  1. Łososia umyć i oczyścić ze skóry, pokroić w cienkie paski.
  2. Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na cieniutkie plasterki.
  3. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Wyłożyć 1/3 cukiniowych plasterków. Plastry układać szczelnie. Na cukinii poukładać plasterki łososia, delikatnie posolić i poukładać wiórki z masła bazyliowego. Przykryć kolejną warstwą plasterków cukinii, ponownie wyłoźyć łososia i wiórki z masła. Na wierzchu jako ostatnia warstwa powinny znaleźć się plasterki cukinii.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec przez 30 min.

Wyjąć z piekarnika przybrać koperkiem i odrazu podawać.


Masło bazyliowo-cytrynowe:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 garść listków bazylii drobno posiekanych 
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (skórkę ścierać na drobnych oczkach tarki) 
Masło z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklanym naczyniu. Mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły. Schładzamy w lodówce. 


Smacznego!!!






4 komentarze:

  1. Mhh wygląda smakowicie! osobiście bardzo uwielbiam łososia. Na pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie świetnie połączneie:) pychota:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...