11.5.13

Naleśniki - przepis podstawowy (film)

Przepis podstawowy na naleśniki. Sprawdzony niezliczoną ilość razy na moim i wszystkich zaprzyjaźnionych dzieciach:) 
Ciasto naleśnikowe przygotowane w ten sposób, jest aksamitne i nie ma w nim grudek. 
Ponadto, można smażyć naleśniki natychmiast, nie trzeba zostawiać ciasta do ,,uspokojenia''.

Polecam.




Naleśniki 

Przygotujmy na ok. 8-10 szt cienkich naleśników:

  • 2 szklanki mleka ja wykorzystuję ok. 1,5 szklanki (0,5%)
  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1 jajko (M)
  • Sól
  • Olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu umieścić mąkę i sól, wymieszać rózgą. 
  2. Stopniowo dodawać mleko (ok. 05 szkl.) cały czas mieszając, dodać tylko tyle mleka aby można było lekko mieszać ciasto. Mieszać energicznie tak długo, aż ciasto będzie gęste, ale bez grudek. 
  3. Dodać jajko i bardzo dokładnie wymieszać, powstanie aksamitne ciasto, już znacznie luźniejsze.
  4. Dopiero teraz dodajemy stopniowo pozostałe mleko, cały czas mieszając. Sprawdzajmy czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Powinno lać się jak rzadka śmietana, czyli luźno, ale mieć pewną gęstość. 
  5. Na patelni rozgrzać ok. 0,5 łyżeczki oleju lub mniej. 
  6. Łyżką do zupy wlewać ciasto na rozgrzany olej. 
  7. Jeśli uznacie, że ciasto zbyt wolno rozpływa się po patelni, dolejcie jeszcze odrobinę mleka. 
  8. Smażymy naleśniki z jednej strony do zrumienienia, po czym przewracamy na drugą. 
  9. Smażymy z każdej strony tylko raz, nie przewracamy naleśników kilka razy. 
  10. Przekładamy na duży talerz po czym smażymy następny, napełniamy farszem kiedy wszystkie będą już gotowe. 

Jak mocno zrumienicie naleśniki zależy od Was, pamiętajcie jednak, że jeśli po napełnieniu ich farszem, będziecie ponownie je obsmażać, jedna strona powinna być bardzo bardzo jasna. 

Naleśniki można po całkowitym wystygnięciu przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce max 2 dni. 

Smacznego !!!










9 komentarzy:

  1. Dawno już u Ciebie nie była i muszę przyznać że jest jeszcze ładniej! No i są filmiki z którymi łatwiej zrozumieć przepis. Super!
    Co do samych naleśników to moja siostra robi je dokładnie w ten sposób i faktycznie wychodzą bardzo dobre.

    Udanej i smaczniej niedzieli, Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, bardzo dziękuję. Cieszę się że zajrzałaś ponownie :) Miłej niedzieli !!!

      Usuń
  2. Taka prosta sprawa jak ciasto naleśnikowe, a jednak ma swoje tajemnice :) Ja zawsze lałam całą ilość mleka i mieszałam z mąką - okazuje się, że można inaczej.
    Przy najbliższej okazji spróbuję Twoją wersję przepisu.
    Bardzo smacznie tu u Ciebie i z przyjemnością zostanę na dłużej :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze bardzo zapraszam :)
      Mleko do ciasta wlewam w dwóch częściach, bo wtedy nie robią się grudki i ciasto nie spienia się, więc można smażyć od razu.

      Usuń
  3. ciasto naleśnikowe ,zawsze po zrobieniu zostawiam na godzinę lub dłużnej żeby maka napęczniała i są naleśniki takie aksamitne SMACZNEGO:)

    OdpowiedzUsuń
  4. się właśnie smażą :) będą z jagodami :) mniaaaam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły super. Robię często naleśniki ze względu na dzieci i po raz pierwszy w 100% się udały :) Wcześniej bywało różnie. Ten przepis jest super. Pozdrawiam. Ania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry przepis ja dodalam do ciasta cukier puder i olej. Wyszlo 5 nalesnikow ty chyba masz mala patelnie do nalesnikow ale polecam twoj przepis wszystkim. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje bardzo za przepis.Bardzo mi smakują !!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...