22.9.12

Drożdzowe ze śliwkami

Ciasto na weekendowe śniadanie, słodkie i delikatne. Polecam:)




Drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 85 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko (M)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 500 g śliwek węgierek (przepołowionych, bez pestek)
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: 
  1. W misie miksera łączymy: drożdże, ciepłe mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, mieszamy dokładnie (najlepiej rózgą). Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
  2. Zaczyn jest gotowy, kiedy podwoi swoją objętość a na powierzchni, pojawią się bąbelki powietrza.
Przygotowanie ciasta:
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier, jajko, żółtka, sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, pod koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy mikserem.
  3. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (30 x 30 cm). Na wierzchu, ścisło, jedna obok drugiej, układamy połówki śliwek.  Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na min. 30 min do ponownego wyrośnięcia. 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 150 oC z termoobiegiem. 
  5. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak pieczemy przez 20 min. Następnie zamykamy drzwiczki piekarnika i przez kolejne 20-25 min pieczemy ciasto, do ,,suchego patyczka.
  6. Upieczone pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na  ok. 30 min. do przestygnięcia. 
  7. Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. 
Letnie ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!











10 komentarzy:

  1. idealne, kojarzy mi się z rodzinną niedzielą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych obiadów:)

      Usuń
  2. drożdżowe na śniadanie uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystkie ze śliwkami, więc biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam z czystym sumieniem bo jedt naprawdę pyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. A jeśli chciałabym wykonać je w tortownicy 21 cm, to zmniejszyć proporcje ciasta o połowę czy po prostu dłużej piec?

    OdpowiedzUsuń
  6. W firmie 21 cm nie piekłam, ale ilości podane w przepisie są również odpowiednie na formę 24 cm. Tylko przy tak małych formach w cieście jest niewiele śliwek. Czasu pieczenia nie wydłużałabym bo wówczas ciasto będzie suche, po 45 min sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie jesteś pewna to pozostaw je w piekarniku jeszcze max. 5 min.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Moja babcia takie piekła.

    PS. "1. Z , robimy zaczyn." ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Angelisiu, już poprawiłam. Jak zwykle roztrzepana:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...