3.3.12

Papryka faszerowana



O faszerowaną paprykę prosił mnie już od dłuższego czasu mój Mąż. Kiedy w sklepie zobaczyłam te piękne, wielkie, czerwone papryki nie mogłam się oprzeć. No i mamy pyszny obiad na kilka dni, będę tylko zmieniała dodatki i sałaty.  
Polecam, bo to chyba ostatnie takie,, zimowe danie" w tym sezonie, pogoda się zmienia i coraz częściej zaczynam mieć ochotę na sałatę i ryby:) 






PAPRYKA FASZEROWANA 

Składniki:
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 kg. mielonego mięsa 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
  • 2/3 l mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1.     Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. 
2.     Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć mięso. Doprawić solą, pieprzem, paprykami, dokładnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 min.
3.     W międzyczasie cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na oliwie do delikatnego zbrązowienia. Połączyć z mięsem, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, dalej smażyć pod przykryciem.
4.     Piekarnik nagrzać do 180 oC
5.     Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło na małym ogniu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa, cały czas gotując (na średnim ogniu) wlewać mleko i od razu energicznie mieszać. Sos będzie szybko gęstniał w miarę podgrzewania. Całość gotować ok. 2-3 min cały czas mieszając. Powinniśmy otrzymać sos o gęstej, chociaż lejącej konsystencji. 
6.     Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszać. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić. 
7.     Na dno formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, wykładamy kilka łyżek sosu beszamelowego, następnie układamy połówki papryk, rozcięciem do góry. Do każdej połówki wkładamy 1-2 łyżki sosu a następnie mięso, na wierzch polewamy pozostały sos. 
8.     Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 min. 


Podajemy np. z sałatą i pieczywem.


Smacznego:)









Jeden garnek

6 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia, aż chce się zjeść...paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta papryka na pierwszym zdjęciu po prostu niesamowita. A taka paprykę nadziewaną czasem robię. Bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję:) papryka rzeczywiście bardzo fotogeniczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, muszę spróbować w Twoim wydaniu bo wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, na prawdę polecam, ja zrobiłam z papryką białą i wyszło genialne, ta papryka daje idealny smak!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...