28.10.11

Szarlotka z mąki razowej



Bardzo pyszna szarlotka z mąką pszenną razową. Obawiałam się czy to będzie dobry pomysł, bo do tej pory z mąki razowej piekłam tylko chleb. Okazało się, że ciasto było naprawdę pyszne kruche, ale i puszyste dzięki mące ziemniaczanej. Użyłam jabłek deserowych i dzięki nim szarlotka była delikatna i słodka. Jeśli wolicie użyć Szarej Renety czas pieczenia należy nieco wydłużyć .

Polecam, na jesienny podwieczorek ze szklanką mleka :)






Szarlotka

Składniki ciasta:

  • 150 g mąki pszennej razowej 
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła schłodzonego 
  • 1 jajko 
  • białko do posmarowania ciasta 
Jabłka:
  • 1 kg jabłek deserowych lub szarej renety
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • skórka otartej z 1 cytryny
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich 
Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu połączenia się składników. Można również umieścić składniki na stolnicy i dokładnie posiekać nożem lub rozgnieść palcami. Powinna powstać masa dokładnie połączonych składników. Starajmy się nie zagniatać ciasta, bo w tedy po upieczeniu będzie twarde.
  2. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą
  3. Umieścić w lodówce na ok. 40 min.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 oC. 


Przygotowanie jabłek:

  1. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry.
  2. Wymieszać z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Odstawić.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Mniejszą część ponownie włożyć zamrażalnika.
  4. Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim kwadratową foremką (u mnie 22 x 26 cm), spód nakłuć widelcem.
  5. Posmarować surowe ciasto białkiem.
  6. Wstawić do piekarnika na ok. 15 min. do czasu zrumienienia brzegów.
  7. Uwaga – surowe ciasto dzięki mące razowej jest dość ciemne, należy
  8. uważać, aby nie podpiekać go zbyt długo.
  9. Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, na wierzch zetrzeć pozostałą, 1/3 zamrożonego ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  10. Piec do czasu kiedy kruszonka nabierze ciemnego koloru ok. 25 - 30 min.
  11. Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego !!!



Upieczona szarlotka jest pachnąca i rumiana


Teraz można posypać ciasto ją cukrem pudrem 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...