22.8.11


Ciasto kruche ze śliwkami


wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne


Ciasto:

  • 150 g zimnego masła 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 kg śliwek.

Piekarnik: nagrzać do 180°C (z termoobiegiem)
Forma: okrągła 26 cm. 


Przygotowanie śliwek:
  1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki
  2. Mieszamy z dwiema łyżkami cukru 
  3. Odstawiamy
Przygotowanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki, umieszczamy w misce malaksera i miksujemy lub szybko siekamy nożem aby powstały grudki. 
  2. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy blat mąką i wałkujemy na koło nieco większe niż forma do pieczenia. 
  4. Wylepiamy ciastem formę do pieczenia, 
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. do momentu zrumienienia brzegów. 
  6. Wyjmujemy i na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, posypujemy łyżką cukru.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min. 
  8. Wyjmujemy i studzimy. 
  9. Posypujemy cukrem pudrem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...